Furcsaságok a ma rajtoló atlétikai vb háza tájáról

Juhéjj, akarom mondani, juh-hu, kezdődik!

1. A TOLLAS BIRKA

A vb kabalaállata, Youhuu, a nemzethy racka finom megfogalmazással élve csintalan, kevésbé finoman szólva ízléstelen. Egy feneket paskoló, idétlenkedő nemzeti gagyiság, mely remekül illik a sorba az albínó puli és a tangabugyis vízipók mellé.

Szerencsére Szórád Péter, szigetszentmiklósi karikatúristának köszönhetően mégis tudunk nevetni a zavarba ejtő kabalán, ami második ránézésre, a karikatúra adta segítséggel igenis hasonlít valakire, de arra nagyon.

2. KÖLTSÉGEK – KINEK ÉS MENNYI AZ ANNYI?

 • Az új, visszabontható atlétikai központra eredetileg 203 milliárd forintot szánt a kormány.
 • 2022 őszén, a közelgő válságra tekintettel 861 milliárd forintnyi beruházást halasztott el a kormány, ezzel szemben az atlétikai központ további forrásokat kapott: 35 milliárddal toldották meg a korábbi költségvetést, mely így 238 milliárd forintra nőtt.
 • Decemberben még 8 milliárd forintot dobtak rá a költségekre.
 • Mészáros neve nem meglepő módon gyakran kerül elő a kivitelezés kapcsán: A fővállalkozó ZÁÉV Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a Magyar Építő pedig Paár Attila WHB-csoportjához tartozik a 24.hu beszámolója szerint. A lap azt is megírta, hogy az alvállalkozók között a Mészáros és Mészáros Kft. és V-Híd Zrt. mellett a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. is megtalálható. Utóbbi Mészáros üzlettársa, Szíjj László érdekkörébe tartozik.
 • A budapesti atlétikai vb szervezői egymilliárdot költöttek el a sportág népszerűsítésére. A megbízást az a Balásy Gyula kapta, akinek cégein 2022-ben több százmilliárd forint folyt át, ezek mindegyike állami, vagy állami vállalati megbízás volt. (Az ő cégének köszönhetően gyönyörködhettünk 11,8 milliárdért a bombás óriásplakátokban is.)

3. AZ 50 MILLIÁRDOS SZKANDER

 • A jogot az atlétikai vb rendezésére még 2018 decemberében nyerte el az ország.
 • Budapest vezetése 2019-ben azzal a feltétellel járult hozzá a vb megrendezéséhez, hogy a kormány nem hajtja végre a Fudan-törvényt, és teljesíti az Egészséges Budapest Program kifizetéseit. A kormány az Egészséges Budapest Program keretében azt vállalta, hogy 2020-2024 között évi 10 milliárd forinttal – összesen 50 milliárd forinttal – támogatja a budapesti kerületek háziorvosi és szakorvosi rendelőinek fejlesztését.
 • A megállapodás szerinti támogatás kifizetése nem csak 2021-ben okozott feszültséget a kormány és Budapest vezetése között , amikoris a kormány nem teljesített határidőre, hanem 2023-ban is, amikor kiderült, hogy a 2024-es költségvetésben csak 8,7 milliárd szerepel egészségügyi fejlesztésekre, és azt sem kerületi, hanem állami intézmények fejlesztésére költené a kormány.

4. AZ APA FÉRFI, A TESTVÉR VEZÉRIGAZGATÓ

 • 2020 végén megalakult az esemény lebonyolítására létrehozott Budapest 2023 Atlétikai Nonprofit Zrt., mely rögtön kapott is 3,25 milliárd forintot. Élére Deutsch Péter, Deutsch Tamás testévre, egykori válogatott atléta került.
 • Deutschban már 2022 júliusában megingott a bizalom, mert sem a nemzetközi tárgyalások, sem a belső elszámolás nem folytak hiba nélkül.
 • Deutsch végül 2022 szeptemberében távozott a cég éléről, de előtte még aláírt egy szerződést a versenybírók képzéséről, kirívóan magas összegre, közbeszerzés lefolytatása nélkül.
 • Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese az alábbi írásbeli kérdést nyújtotta be Polt Péter legfőbb ügyésznek: „Sértett jogszabályt az atlétikai vb szervezőcégének volt vezetője, aki az utolsó munkanapján közbeszerzési eljárás nélkül kötött egy 260 milliós szerződést?” Az írásbeli kérdést Polt feljelentésként kezelte, ezért a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

———————–

Magyarország legnagyobb és legkorruptabb sporteseményének megnyitója apropóján sportolóinknak sok sikert, Magyarországnak kormányváltást kívánok!

Péternek köszönöm, hogy a rendelkezésemre bocsájtotta az alkotását!

Forrás: https://telex.hu/cimke/atletikai-vb-2023

Furcsaságok a ma rajtoló atlétikai vb háza tájáról