Fazekas-Verba Szabolcs: Iskolakezdés

A mai napon Magyarország minden iskolájában becsöngettek. Számtalan kisdiák kezdi meg vagy folytatja tanulmányait. Vagyis kezdené vagy folytatná. Több híradás is arról szól, hogy olyan mértékű a pedagógus hiány, amely már az oktatást alapjaiban veszélyezteti. Sajnos már nem csak arról van szó, hogy az elmúlt évek kormányzati intézkedései és az egészségügyi világjárvány együttesen okoztak olyan helyzetet, amely a színvonal romlását eredményezte. A státusztörvény bevezetése miatt ezres nagyságrendben hagyják el a pályát a pedagógusok. Ennek az oktatási rendszer egészére van hatása, rendkívül súlyos károkat okoz.

Jelenleg a közoktatási rendszer csupán azért nem omlott még össze, mert vannak még elhivatott pedagógusok, akik valóban a rájuk bízott tanulók érdekeit tartják szem előtt, és igyekeznek biztosítani számukra az előírtakon felül a valódi tudás lehetőségét. Sajnálatos módon azonban ez közel sem elegendő a jövőkép és az érvényesülés biztosításához.

A tíz évvel ezelőtt bevezetett központosítás elmélete nem hozta meg az elvárt eredményeket, sőt a nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy még inkább hátrányba kerültek az ebben a központi rendszerben tanuló diákok. https://oktatas.atlatszo.hu/…/a-kozoktatas-benne…/

A Státusztörvény – vagy ahogyan a pedagógusok nevezik, Bosszútörvény – tovább súlyosbítja ezeket a már meglévő problémákat. A törvény előkészítő szakaszában is komoly tiltakozáshullámot váltott ki a pedagógusok körében. A tiltakozások jobb oktatási körülményeket, béremelést és az oktatás színvonalának emelését követelték. Ehhez a tiltakozáshoz csatlakozott több szakszervezet és diákcsoport.

A közoktatás színvonalának visszaállítás szakmai – politikai megbeszélés eredményeképpen valósulhatna meg. Ezzel szemben a szolidaritást vállaló szakszervezetek és diákok megfélemlítésével igyekszik a hatalom elejét venni a további tiltakozásoknak, így a már egyébként is rohamosan csökkenő oktatási színvonal tovább fog romlani. https://telex.hu/…/rendorseg-diakok-tasz-beidezes…

A napokban több új vagy felújított oktatási intézményről is beszámolt a közmédia, többek között a Jedlik Ányos Gimnáziumról, ami azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a Miniszterelnök beszédéből átvett fontosnak tartott idézeteket helyeztek el a falon, ezzel is motiválva a diákságot. Ezzel már nyíltan felvállalta a hatalom, hogy a fiatalokat célozza meg a rendszer fenntartásának zálogaként, és igyekszik idejekorán elkezdeni a megfelelő ideológiai nevelésüket. Mára azonban újabb hír jelent meg ezzel kapcsolatban, csendben eltávolították az ominózus idézeteket.

Indexkép: freepik.com

Fazekas-Verba Szabolcs: Iskolakezdés