Félbevágott osztálykirándulás – 2. rész

Miért nincs pénz a kísérő tanárokra?

Két napja a posztoltam arról, hogy a batyis diák lányom 12. évfolyamos osztályának a fenntartó KLIK megtiltotta az ottalvós osztálykirándulást iskolaidőben.

Akkor azt nehezményeztem, hogy amellett, hogy az oktatás színvonala bezuhant, és számos értelmetlen, szaktanári helyettesítés nélküli órán vesznek részt a gyerekek, még egy olyan közösségformáló élménytől is megfosztják őket, mint a többnapos, külföldi kirándulás.

Azóta körbejártam a KLIK döntésének hátterében meghúzódó gazdasági okokat is. Íme:

– Az eduline.hu-n olvashatunk arról, hogy 2023. márciusában az egyik budai iskola 11. évfolyamos osztályának szülői munkaközössége levélben fordult a tankerülethez, miután az betiltotta a többnapos osztálykirándulást azzal az indokkal, hogy NINCS PÉNZ A TANÁROK ÜGYELETI DÍJÁNAK MEGFIZETÉSÉRE.

– Az előző posztom alatt több tanár jelezte, hogy a törvényben megállapított, a kirándulások idejére szóló ÜGYELETI DÍJAT EDDIG SEM KAPTÁK MEG.

– Új fejlemény, hogy azért, hogy fel se merülhessen követelés az ügyeleti díj vonatkozásában, úgy döntött a tankerület, hogy MÁR INGYEN SEM KÍSÉRHETI A TANÁR A DIÁKOKAT.

Eközben ez történik a tankerületeknél:

„A 24.hu összesítése szerint elmondható, hogy a hatvan tankerületben dolgozó 2605 hivatalnok jutalmazására nagyobb összeget fordítottak, mint a 106 ezer pedagóguséra:
– a tankerületi hivatalnokok között 1 milliárd 477 millió forintot dobtak szét,
– az iskolai közalkalmazottaknak pedig összesen 1 milliárd 119 millió forint jutalom jutott a beszámolók alapján.

A Belső-pesti Tankerületi Központ vezetője egymaga több mint kétszer annyi jutalmat vett fel 2020-ban, mint a tankerület háromezer tanára összesen.

Minden tankerület bőséges cafetériát biztosít a dolgozóinak (átlagosan havi 32 ezer forint értékben), miközben a tankerületek felében egy fillér béren kívüli juttatást sem járt a tanároknak.

Akadnak olyan tankerületek, amelyek kevesebb túlórapénzt, helyettesítési és ügyeleti díjat fizettek a pedagógusaiknak, mint amennyi jutalmat adtak a saját dolgozóiknak, noha az egyes tankerületekben átlagosan 1000–3000 tanár dolgozik, és csupán pár tucatnyi tankerületi hivatalnok.

Szinte minden tankerületi igazgató felvett 1–2 milliós jutalmat az év végén, de akadtak olyan vezetők is, akik 4,5 millió forint extrapénzben részesültek.”

Van jó hír is: Legjobban Szigetszentmiklóson becsülték meg a tanárok túlmunkáját, ott havonta 12 ezer forint pluszt kaptak fejenként. Igaz, van olyan tankerület, ahol a hivatalnokok 50 ezer forintnál is többet vettek fel.

Forrás: https://24.hu/belfold/2022/10/19/tankerulet-jutalom-kolcsey-ferenc-gimnazium-tanarok/

Félbevágott osztálykirándulás – 2. rész