Jószai Attila: Megsemmisült a Közbeszerzési Bizottság hangfelvétele

Megsemmisült a Közbeszerzési Bizottság azon ülésén készült hangfelvétel, amikor a Bizottság arról döntött, hogy a Balogh-út Kft.-t hozza ki nyertesként a 2023. évi útkarbantartási munkákra. Mint a NER iratdarálói és titkosan kezelt pénzügyi manőverei – pontosan úgy működik a tavaly szeptemberi puccs óta a szigetszentmiklósi városvezetés is.

Részt vettem a február eleji bizottsági ülésen, a döntéselőkészítés szabálytalanságaira rávilágítandó számos kérdést tettem fel és számtalan érvet hoztam fel. Zárt ülés volt, így nem hozhatom nyilvánosságra az ott elhangzottakat. Mindenesetre a bizottság az érveim hatására megszavazta, hogy a testület állítson fel egy vizsgálóbizottságot, de a februári testületi ülésen a Vántsa Botond – Nagy János „összefogás” ezt már leszavazta.

Sem a tisztességük, sem a közpénzek felhasználása feletti esküjük nem volt elég a vizsgálathoz! Így nem tudok másra gondolni, mint hogy ennek a furcsa koalíciónak, pontosabban kollaborációnak a személyi érdekeire, ártó politikai számításaira.

Nem hagyott nyugodni az ügy, ezért nemrégen betekintést kértem a jegyzőkönyvbe, emellett meghallgattam volna az ülés hangfelvételét is. Teljes döbbentemre közölték, hogy a felvétel megsemmisült, vagy nem is készült. Kértem, hogy mutassák meg, másfél órán keresztül ropogás hallatszik csak, a hozzászólások egyike sem hallható.

Az emeleti kisteremben két hangfelvevő is működik…, egy középen, ami érzékenysége miatt mikrofonok nélkül is veszi a hangot, a másik pedig a régimódi mikrofonos rendszer. Az ülés elején meg is kérdeztem a technikus kollégákat, hogy most melyiket használjuk. Válaszuk szerint mindkét rendszer működött. Ennek ellenére nincs hangfelvétel. A szó elszállt … Döbbenetes „véletlen”, hogy épp annak az ülésnek a hangfelvétele tűnik el, amin egy – többek között egy vállalkozó által is – Nagy János polgármester barátjának nevezett személy cége nyeri el a közbeszerzést.

És csütörtökön folytatódik a NER-hullámon lovagló Nagy János közpénzköltési manőverezése. A polgármester előterjesztése nyomán ugyanis a Demokrácia-csomagunk átláthatóságot biztosító beszerzési szabályzatát készül megváltoztatni a NAGY-FIDESZ koalíció.

Újra visszatérünk a meghívásos árajánlat-kéréshez és meg akarják szüntetni azt az általam kezdeményezett és a DK-Momentum által bevezetett gyakorlatot, miszerint minden 5 millió forint feletti beruházást a nyilvános EKR-rendszerben kerüljön – az érdekelt vállalkozók számára hozzáférhető módon – meghirdetésre.

Szégyen, hogy néhányak képességhiánya, szakmai dilettantizmusa és megélhetési politikai céljai miatt ilyen szégyenteljes mélységbe süllyedt az egykor sokat ígérő összefogás.

Jószai Attila: Megsemmisült a Közbeszerzési Bizottság hangfelvétele