Két halott a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban

Ki képviseli a lakosság érdekeit, ha a hatóságok a vállalkozások cinkosaivá lesznek?

Áprilisban meghalt a szigetszentmiklósi ÁTI-SZIGET Ipari Parkban működő akku-feldolgozóban 2023. március 14-én megsérült 3 dolgozó közül 2, tegnap pedig arról értesülhettük a sajtóból, hogy bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat észleltek magukon a kormányhivatal ellenőrei a bátonyterenyei akkumulátor-gyárban, ugyanott, ahol június 9-én és 1 évvel korábban is kigyulladt egy darálógép, tavaly 4 ember sérülését okozva. (A miklósi és a bátonyterenyei üzemek egyaránt a SungEel Hitech Hungary Kft. tulajdonában vannak.)

Elolvastam a szigetszentmiklósi akku-feldolgozó hulladékgazdálkodási tevékenysége tárgyában kiadott előzetes hatásvizsgálati eljárás 2018-ban született dokumentációját, mely megállapítja, hogy a tervezett tevékenységnek „jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.”

Az atlatszo.hu közérdekű adatigénylések útján derítette ki, hogy a gödi Samsung gyárban képződött selejt-akkukat feldolgozó szigetszentmiklósi üzemre már háromszor szabtak ki nevetséges, nem visszatartó erejű munkavédelmi bírságot:

„Egy 2019-es határozat megállapítja: a hulladék-feldolgozás az üzemben nem zárt rendszerben zajlik, a porelszívók nem működnek megfelelően. A rákkeltő hatású „fekete por”, melyet a munkavállalók egyszerűen fellapátolnak a feldolgozó szalagra, lerakódik a dolgozók ruházatára, környezetére. A védőruházat hiányos vagy nem megfelelő, a rákkeltő légszennyező anyagok koncentrációja sokszorosa a megengedett értéknek. A 12 munkavállaló egészségét és testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztető SungEel Kft. mindezekért 3,4 millió forintos büntetést kapott. (.).. 2021-ben és 2022-ben ugyanezeket a megdöbbentő állapotokat rögzítette a munkavédelmi hatóság egy-egy ellenőrzés során, majd egy 3 millió forintos és egy 8,4 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.” (atlaszo.hu)

A tegnap olvasott beszámoló szerint a maró oldószer hatása az üzemen kívül is észlelhető volt, a szél útján pedig a lakóházakhoz is eljuthatott.

Hány tragédia kell még, hogy a fideszes hivatalok ne a magánérdeket, hanem a közérdeket képviseljék???

Két halott a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban