Kiderült az igazság a TESCO raktárral kapcsolatban!

Korábban egészségügyi eszközökkel kapcsolatos termelő beruházással ámította a lakosságot, most másodízben is átvert mindenkit a polgármester.

Mióta kezembe került a CTP 1. ütemű fejlesztésének (TESCO raktár) építési engedélyéhez kiadott közútkezelői hozzájárulás, és elolvastam a benne álló hivatkozást Nagy János nyilatkozatára, pőrén áll előttem a mi „polgink”. A mai képviselő-testületi ülésen kapott még egy utolsó lehetőséget az igazmondásra – képviselői kérdés formájában -, de nem élt vele.

Ugye emlékeztek arra, amikor Nagy János reménykedve lobogtatta az Építési és Közlekedési Minisztérium levelét, mely a sáméhegyi csomópont déli ágának ügyében íródott? A levélváltást Nagy kezdeményezte: tájékoztatást kért a csomópont megépítésének esélyeiről.

Ugye hallottátok reménykedő sóhaját a Közmeghallgatáson, amikor szóba került a kérdéses csomópont megépítése?

Na kérem. Lássuk akkor a Magyar Közút által két körben, 2022. július 6-án és október 18-án kiadott közútkezelői hozzájárulás lényegi részeit:

1. sz. közútkezelői hozzájárulás, 2022.07.06.

„A közlekedés alátámasztó munkarész az M0 autóút jobb pálya – 5103 j. út csomópontjával, mint megépült hálózati elemmel számol. Az 5102 j. út (mely a nevezett fél csomópont nélkül biztosítja a tervezett létesítmény M0 autóút jobb pályája közti kapcsolatot) kapacitás kihasználtsága a 2020 évi OKKF adatok alapján 92%. Fentiekre tekintettel a jelen hozzájárulás alapján jóváhagyott logisztikai központ a jelzett fél csomópont forgalom számára történő megnyitása előtt még ideiglenesen, illetve még részben sem vehető használatba.

2. sz. (módosított) közútkezelői hozzájárulás, 2022.10.18.

„Szigetszentmiklós Város Polgármesterének nyilatkozatában foglaltakat figyelembe véve, arra való tekintettel (pl. tervezett létesítmény általi munkahelyteremtés), a logisztikai park I. ütemű használatbavételének eljárása során Társaságunk eltekint az M0 autóút jobb pálya – 5103 j. út csomópont forgalom előtti megnyitásának teljesítésétől, azt mint teljesítendő feltétel nem fogja megkövetelni.”

„… benyújtásra került Szigetszentmiklós Város Polgármesterének SZSZMPH/11/1122-/2022. sz. levele, melyben a polgármester nyilatkozatot adott ki arra vonatkozóan, hogy a település területét érintő országos közúthálózat beruházás által generált többlet forgalmának ismeretében is támogatja a Beruházás I. ütemében megvalósuló logisztikai park kiépítését és annak használatbavételét azon peremfeltétel esetén is, amennyiben az M0 autóút jobb pálya – 5103 j. út csomópontja nem kerül kiépítésre…”

Hogy kell ezt érteni?

  • A Magyar Közút előbb előírta a sáméhegyi csp. déli ágának megépítését a CTP számára, Nagy János viszont – a városlakók érdekeinek képviselete helyett, a CTP „ügynökeként” eljárva – lealkudta azt.
  • A Covid évében 92%-ra mérték a gerincút kapacitáskihasználtságát, Nagy szerint mégis felesleges a sáméhegyi csp. megépítése – a TESCO megnyitása után is.
  • A Magyar Közút mentesül minden következmény alól, és nyugodtan dől hátra, hiszen a polgármester maga nyilatkozza le, hogy nem kéri a csomópontot.
  • A CTP megkapta, amit akart, megnyithat a raktár az M0 csomópont megépítése nélkül. Nem kell a saját pénzét beletennie, de a nyilatkozat után még lobbiznia is felesleges azért, hogy állami beruházásban megépüljön a csomópont.
  • Szerintetek Nagy János nyilatkozata alapján nekünk, miklósiaknak volt bármi esélyünk arra, hogy kapjunk egy új csomópontot, ami enyhíti a közlekedési káoszt? Szerintem nem.
  • Akkor meg mire az álságos levelezés a minisztériummal és a reménykedő sóhajok a Közmeghallgatáson? Nagy jobban tette volna, ha időben és nyilvánosan kikérte volna a képviselő-testület véleményét, ahelyett, hogy saját hatáskörben dönt egy ilyen horderejű ügyben.

——————————–

– Mi az indok a nyilatkozat mögött? Munkahelyteremtés. Legalábbis papíron.

  • Nagy János korábbi nyilatkozataiban 2500 munkavállaló szerepel. Az építész műszaki leírásban ennek csak a 40%-a, 1010 fő 2 műszakban. Erre a létszámra tervezték az öltözőket, mosdókat és a kantint.
  • 1010 fő nem kevés, de nem is sok, ha figyelembe vesszük, hogy a biatorbágyi és gyáli TESCO raktárak megszűnnek. Nyilván nem eresztik szélnek a dolgozókat, hanem áthozzák, akit lehet.
  • A másik aggályt hadd ne én fogalmazzam meg, hadd idézzem inkább az egyik helyi raktár HR vezetőjét, aki egy korábbi posztomhoz fűzte ezt a kommentet: „… hatalmas munkaerő hiány van nemcsak nálunk, hanem minden cégnél a fizikai munkavállalókat illetően, tehát az nem egy valid érv, hogy munkahelyeket teremt a város ezzel a beruházással, sőt. Valójában még sokkal nehezebb helyzetbe hozza a már itt lévő és itt adót fizető cégeket, mint amilyenben most is vannak a munkaerőt illetően. Tehát nem jelent előnyt a szigetszentmiklósi lakosságnak, aki el szeretett volna helyezkedni ilyen munkakörben, az eddig is talált munkát. Vezetőket, szenior szakembereket pedig nem a lakóhelyük szerint vesznek fel, és náluk sem ez az elsődleges szempont a keresésnél, tehát túl sok munkahely a nem fizikai pozíciókra sem teremtődik, viszont sokan fognak autóval közlekedni a kamionforgalom mellett még.”

——————————–

Nagy János, a közútkezelővel karöltve szépen megvezetett mindenkit, a színfalak mögött egy egész más játékot játszva, mint a nyilvánosság előtt. Kiárusította a nyugalmunkat, életminőségünket a CTP-nek, közben pedig hazug módon leveleket lobogtat.

Mi meg majd káromkodunk reggel és este a dugóban, és szerintem a TESCO-nak sem lesz zökkenőmentes a működése. Csak a CTP jön ki az ügyből pozitívan, no és Nagy Jánosnak sem fáj semmi, mert nem ingázik. Még.

Kiderült az igazság a TESCO raktárral kapcsolatban!