Varázslat vagy puccs?

Így tüntette el az ellenzéket az önkormányzati kulcspozíciókból, és így hizlalja magát a Fidesz és Nagy János közös csapata közpénzen…

Lássuk, milyen kulcspozíciók vannak az önkormányzat háza táján, kik töltötték be őket 2019-ben, és kik töltik be őket ma!

Önkormányzati cégek felügyelőbizottságai

A 3 önkormányzati cég 9 felügyelőbizottsági helyéből ma az ellenzéknek 0 helye van.

2019-ben papíron mind a 9 hely az ellenzéké volt.

A koalíció 5 ellenzéki felügyelőbizottsági tagját (Orosz László – független, Gyurcsik József – Momentum, Nagy Gergő – Momentum, Fazekas-Verba Szabolcs – MSZP és Sveda Zsolt – Demokratikus Koalíció) 2022 őszén Nagy János, puccsistái, Jaksa Ladányi Emma és a Fidesz együtt szavazva kirúgták, és csak a 3 puccsista, álellenzéki (Ladányi Sándor, Lupa János, Jancsovics András) tarthatta meg a helyét és még 1 tag, aki politikailag egyik oldal felé sem elkötelezett. (Illetve ez így nem pontos, ugyanis Ladányi Sándort már menet közben lecserélték Dudásné Szalai Ilonára. Történt ugyanis, hogy Ladányi annak ellenére ült be az Aries felügyelőbizottságába, hogy közel 3 millió forint köztartozás felhalmozása miatt 2 cégét is kényszertörölték, őt magát pedig eltiltották az ügyvezetéstől. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy aláírja az összeférhetetlenségi nyilatkozatot, ezzel kimerítve a közokirathamisítás tényállását. Ladányi eltiltása miatt az Aries felügyelőbizottsága jogszerűen létre sem jött Dudásné megválasztásáig. Az már csak hab a tortán, hogy Ladányi a felvett tiszteletdíjakat nem akarta visszafizetni – ügyvédjével akarta elemezgetni a laikus számára is egyértelmű jogi helyzetet. Végül belátta, hogy fizetnie kell, és részletekben elkezdte a neki nem járó tiszteletdíjakat törleszteni. Az ügy külön pikantériája, hogy a cégeit sorra bedöntő Ladányi a gazdasági és a közbeszerzési bizottság elnöke.)

2022-ben az új felállás a következő lett:

  • 0 ellenzéki,
  • 4 fideszes (Tóth Imre, Virágh Róbert, Kövesdi László, Vántsa Botond),
  • 4 álellenzéki (Dudásné Szalai Ilona, Lupa János, Jancsovics András és Kasza Judit),
  • 1 sehová sem tartozó.

Önkormányzati bizottságok

2019-ben még 9 önkormányzati bizottság működött 9 elnökkel. (Alelnökök akkor is voltak, de díjazást nem kaptak.) Ma 6 bizottság van, 6 elnöki és 6 alelnöki fizetős hellyel, de egyik sem az ellenzéké. 2019-ben papíron a 9-ből 6 bizottságot elnökölt az ellenzék. A mindenkinél tehetségesebb Ladányinak 2 elnöki pozíció is jutott, későbbi puccsista társának, Lupának 1, és Orosz (független), Sveda (Demokratikus Koalíció) és Gyurcsik (Momentum) is vittek 1-1 bizottságot. A Fidesznek 3 bizottsági elnöke volt.

2022-ben 3 bizottságot Nagy János, puccsistái, Jaksa-Ladányi Emma és a Fidesz együtt szavazva megszüntettek, ezzel Oroszt, Svedát és Gyurcsikot megfosztották elnöki pozíciójuktól. 6 bizottság maradt meg, de mivel fizetősség tették az alelnöki pozíciót is, a korábbi 9 helyett 12 pozíció jött létre. A 6 bizottságból 2-nek az elnöke és másik 2-nek az alelnöke a cégeit bedöntő Ladányi lett, tehát 4 szakterületen zsonglőrködik a népművelő papírjával. (Valahogy ki kellett fizetni, ha már alpolgármester nem lett, felügyelőbizottsági tag pedig nem lehetett, mivel még mindig el van tiltva az ügyvezetéstől.) Kapott 1 elnöki pozíciót a másik puccsista, Lupa, az énektanár, a másik 3 pedig a Fideszé lett. A 6 alelnöki pozícióból – ahogy már említettem – 2 a Ladányié, 1 a Lupáé, a maradék 3 pedig a Fideszé. Tehát a 12 bizottsági poziból 6 a Fideszé, 6 az árulóké. Igazán testvéries, nem?

Összesítve:

  • Ellenzék: 0
  • Puccsisták: 3 elnöki és 3 alelnöki pozíció (mind a 6 széket a polihisztor Ladányi és Lupa bitorolja)
  • Fidesz: 3 elnöki és 3 alelnöki pozíció

Tudom, bonyolultnak tűnik. Az a feneség az egészben, hogy pont azért merték ezt megcsinálni, mert azt hiszik, képtelenség elmagyarázni a történteket a lakosság széles rétegeinek.

Ha csak ezt az egy mondatot jegyzitek meg a szégyenteljes történéssorból, és elmondjátok mindenkinek, akkor már jók vagyunk: Nagy, Ladányi és Lupa szövetkezett a Fidesszel, és testvériesen kiosztották egymás közt az összes fizetős pozíciót (darabra ugyanannyit a két oldalnak), majd a frigy megkoronázásaként megszavaztak Nagy Tesco Jánosnak 6,6 millió forint jutalmat.

Aki tiszta közéletet akar, sem a Fideszre, sem a fideszközelivé vált álellenzékiekre nem szavaz. Pont.

Varázslat vagy puccs?