24 év dicstelen lezárása

Azon a nyolc képviselőn kívül, aki igennel szavazott, van bárki a városban, aki szerint helyes döntés volt a város környezetvédelmi alapítványának bedarálása?

Az alapítvány kiüresítéséről Zsolt Sveda, kuratóriumi elnök posztolt a napokban. A kommentekben annyi különböző típusú aggály fogalmazódott meg az eljárás helyességével kapcsolatban, hogy szükségét éreztem összefoglalni ezeket, azért, hogy lássuk a téma összes rétegét.

Emlékeztetőül:
Az önkormányzat 1999-ben alapította a Felső-Dunaági Természet- és Környezetvédelmi Közalapítványt.
A polgármester a Covid alatt (önálló döntési jogkörében eljárva) elvette a Tanösvény karbantartását az alapítványtól, és odaadta azt az Ariesnek.
2022. szeptember 7-én a polgármester a Fidesszel együtt szavazva fosztotta meg az alapítványt attól a 20 millió forintottól, mely a költségvetési rendelet alapján járt volna neki, és amit az alapítvány a város zöldítésére költött volna, azzal az indokkal, hogy a DK-s Sveda Zsolt és Jószai Attila „másra költötték volna”.
2023. július 6-án a polgármester, emberei és a Fidesz együttesen megszavazták, hogy a Tanösvény karbantartását a továbbiakban az Aries végezze. Ezzel az alapítványnak sem forrása, sem feladata nem maradt. Nagy János a döntést azzal indokolta, hogy sok lakossági panasz érkezett arra, hogy nincsenek kiürítve a Tanösvény mentén a kukák.

Miért nem áll senki a döntés mellé?

Nagy sem az előterjesztésben, sem a testületi ülésen, a napirend vitájában nem támasztotta alá kellőképpen, hogy az Aries gondosabb gazdája lenne a Tanösvénynek. Az Aries munkájával kapcsolatban számos kritika fogalmazódik meg a Facebookon. Valójában nem a Tanösvény szemetes, hanem a Bisztró környéke, amiért az Aries felel, a Bucka-tónál és az új kerékpárút mellett kiszáradnak a fák, a Spar előtti új parkban 20 centis a fű, tele parlagfűvel, a Kőpark tiszta gaz (a kommentelők szerint azért, mert a városvezetés gáz :)))

Azok, akik a tényleges karbantartó munkát végezték, joggal vannak felháborodva, hiszen tkp. az ő munkájukat érte – szerintük igaztalan – kritika. Az alapítvány tagjai pedig nem értik (sőt, a másik városi alapítvány tagjai sem), hogy az évek óta ingyen dolgozó kuratóriumi tagokat miért nem illeti meg a fair eljárás, azaz hogy minimum lehetőséget ad a polgármester a hibakezelésre, mielőtt lenullázza őket.

Az Aries egyre több feladatot kap, pedig a meglévők ellátása sem megy az elvárt színvonalon. Most, hogy a hulladékgazdálkodást koncesszióba adták a MOL-nak, és az Aries csak alvállalkozóként jöhet be a MOL alá, az alapítvány ügye mögött felsejlik a polgármesternek az szándéka, hogy újabb és újabb önkormányzati megbízásokkal tömje ki az Ariest. Azt az Ariest, melynek felügyelőbizottságában csak Nagy és a Fidesz emberi ülnek, ergo ugyanaz a kör ellenőrzi a társaság ügyvezetését, amelyik megszavazza nekik az újabb és újabb megbízásokat. Ez a korrupció melegágya szokott lenni, de legalábbis nem egészséges, inkább olyan fideszes.

A természet- és környezetvédelem ezzel a lépéssel gazdátlan maradt Szigetszentmiklóson. Csak egy kérdés: Hol vagyunk a fásítás európai átlagszintjétől a legjobban melegedő kontinens eme kisvárosában?

Mit mondanak a kommentelők?

  • „Sebaj az Aries munkaköre megint bővült! Eddigi feladatait is hibátlanul tökéletesen hajtotta végre….. mert amúgy is van még erre is kapacitásuk ugye… akkor kérdezem én miért pusztulnak a fák a bucka tónál? Miért megy tönkre szép lassan a Kéktó játszótér? Csak párat említsek!”
  • „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a város fenntarthatósággal, környezetvédelemmel, térségfejlesztéssel kapcsolatos tevékenysége igen kifogásolható!”
  • „Gondolkodó érvelő városvezetőket szeretnénk nem pedig haverokat akik megszavazzák egymásnak a tutit….. Ja polgármesterünk végülis szabályosan szavaztatta meg magának a 6 millát egy ilyen alapítvány pedig BiZTOS ellopja a nekik működésre adott pénzt!”
  • „Nagyon ismerős az eljárás…ellehetetleníteni,rossz hírét kelteni. Végtelenül szomorú,ahogy az alapítvànyokban dolgozóknak(szabadidejükben, fizetség nélkül) ennyi megbecsülés jár ès azt felejtik el,hogy a városlakókért dolgoznak.Közös lenne a cél!!!”
  • „Epp a valotlansag duhit, az hogy igazolni semmit nem tud ergo a reszemrol ez hazugság. Hazugsag, mert en és a parom uritettuk a kukakat, szedtük a szemetet. Volt hogy nem 2x,mert amikor viharok voltak ugyan ugy vegig mentunk, megneztuk keletkezett – e kár, amit fotoztam is. Ha volt szemet felszedtuk. Aries ugyanilyen gonddal fog dolgozni? Kétlem. Tavasszal mi vagtuk már a fuvet mire kiertek a jatszoterre ahol mar terdig ért a gaz. Igy sincs emberuk a varos normalis rendben tartasahoz, ehhez lesz?! Kétlem.”
  • „Ma néztem a testületi ülést.Felháborító amit ez a polgármester tesz. Egyszerűen nem értem miért fontos számára, hogy az Arieshez kerüljön ez a feladat, hiszen a bisztró környékén van a legtöbb probléma. Már előre védekezett, hogy nincs írásos nyoma a panaszoknak, de szerinte ennek nincs jelentősége. Most nem tartotta fontosnak, hogy a panaszokat írják meg a hivatalnak ill. közvetlenül neki. Tehát azt mond amit akar.”
  • „Nem csak az alapitvanyt, de azokat is lejarattak akik a tanosvenyen dolgoztak.”

EZ VÉDHETETLEN.

24 év dicstelen lezárása