Sveda Zsolt: 24 éve működik a város környezetvédelmi közalapítványa, a polgármester most kivérezteti!

A tegnapi képviselő-testületi ülésen a polgármester, szűk köre és a velük szövetséget kötött Fidesz (a képen zölddel jelzettek) végrehajtotta az alapítvány teljes jogfosztását: mostantól sem feladatot, sem forrást nem ad neki az önkormányzat.

—————————–

Kronológia:

Az önkormányzat még 1999-ben alapította a Felső-Dunaági Természet- Környezetvédelmi Közalapítványt, melynek 2019 óta vagyok a kuratóriumi elnöke, társadalmi munkában, egyetlen fillér díjazás nélkül. Azóta lépésenként zajlik az alapítvány kivéreztetése:

– A polgármester előbb a Covid alatt, indoklás nélkül, önálló döntési jogkörében eljárva, a képviselő-testület megkérdezése nélkül vette el a Tanösvény karbantartását az alapítványtól, és adta ki azt az Ariesnek. (A veszélyhelyzet lejártával a testület visszaadta a feladatot az alapítványnak.)

– 2022. szeptember 7-én a polgármester a Fidesszel együtt szavazva vette el az alapítványtól azt a 20 millió forintot, mely a költségvetési rendelet alapján járt volna neki, és amit a város zöldítésére költöttünk volna. (Ennek részletei itt: https://www.facebook.com/kozalapitv…/posts/140648108637781.)

A döntés indoklása súlyosan etikátlan volt. Nagy János interjújában rágalmazást követett el, amikor arra utalt, hogy az alapítványnak járó forrásokat nem a kuratóriumi döntésnek megfelelően terveztük elkölteni, és a pénz „eltűnt volna”. (https://www.facebook.com/dunamedia/videos/409700021271817)

– Tegnap a polgármester, emberei és a Fidesz együttesen megszavazták, hogy a Tanösvény karbantartását a továbbiakban az Aries végezze. Ezzel az alapítványnak sem forrása, sem feladata nem maradt.

————————————

A képviselő-testületi ülésen az alábbiakat mondtam el:

– Sem a hivataltól nem jutottak el hozzánk a problémák, sem magánszemélyek nem kerestek meg. Ha panasz érkezett az önkormányzathoz vagy a polgármesterhez, azt továbbítani kellett volna az alapítványnak.

– Problémák a bisztró körül vannak, arra a részre érkezett panasz. Azt a részt az Aries kezeli.

– A bisztró rendezvényeket szervez, melyekről az alapítványt nem tájékoztatja, hogy rákészülhessen.

– A szemétürítés nem heti egy alkalommal, hanem kétszer, pénteken és hétfőn történik.

– Az alapítvány jó gazdája a területnek, elvégzi a szükséges munkákat. A szerződött vállalkozó sokszor még a vállalásán felül is teljesít.

– Nem gondolom, hogy a kiszervezést év közben kellene megvalósítani. Nem tartom észszerűnek, mert a vállalkozóval egy évre szerződött az alapítvány, a vállalkozó ütemezetten dolgozik, és vannak olyan munkák, amiket ilyenkor nem lehet elvégezni (hidak karbantartása, feltöltés).

– Az Aries Kft-től is jött be ajánlat a karbantartásra. 1,7 millió Ft-tal magasabb az ajánlatuk, és az ő ajánlatukban is heti két kukaürítés van benne.

– A Gazdasági Bizottság ülésén volt „svedazsoltizás” és „dékázás”. Az alapítvány nem az enyém, nem én üzemeltetem, hanem egy kuratórium.

– A rendezvény, ahol a tele kukák problémát okoztak, 1-én volt, az szombat, de a polgármester már 27-én megkapta az ajánlatot az Ariestől. Ez a kettő nem fedi egymást.

– Kiállok az alapítványért és a kuratóriumért. Becsületesen végezzük a munkánkat, a vállalkozó is.

– Amikor az Aries csinálta a karbantartást, rengeteg megkeresés volt, rengeteg probléma, nem csináltak semmit.

– El lehet kapni olyan pillanatot, vagy szombatot, amikor tele vannak a kukák, mert a fiatalok már péntek este „nyomulnak”, de ha kapunk jelzést, azonnal tudjuk orvosolni a problémát, 1 órán belül. Ha kell, ott vagyunk minden nap.

——————————-

Mi Nagy János célja az alapítvány kiüresítésével?

Ugyanaz, mint azzal, hogy a Fidesszel összefogva ellenzéki képviselőtársait kitette a bizottsági elnöki és felügyelőbizottsági pozícióikból, és fideszeseket hozott be helyettük.

Nagy arra játszik, hogy az igazi ellenzékiek kiszoruljanak a hatalomból, és mellé olyan trükkökkel próbál bennünket alkalmatlannak beállítani, mint most az alapítvány lenullázása.

Valójában Nagy bukott meg ellenzéki polgármesterként. Nagy János az ellenzék elárulója, a Fidesz szövetségese lett.

Sveda Zsolt: 24 éve működik a város környezetvédelmi közalapítványa, a polgármester most kivérezteti!