Giga méretű TESCO logisztikai bázis lesz a Nagylaposi-dűlőn

A Nagylaposi-dűlőn tervezett beruházásra a CTP decemberben szerzett építési engedélyt, de még a 2023 januári lakossági fórumon is titkolta, és a mai napig titkolja – a polgármesterrel egyetemben -, ki lesz a csarnok bérlője. A lakossági fórumon a jegyző asszony sem tudta megmondani, ki veszi bérbe a létesítményt, ezért nem tudott választ adni arra a kérdésre sem, hogy mennyi adóbevétele lesz ebből az ügyletből a városnak.

A terv nyilvánvalóan az volt, hogy addig titkolóznak az érdekelt felek, míg a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, azaz a beruházás olyan fázisba jut, hogy egy esetleges lakossági tiltakozás sem hiúsíthatja már meg.

Ebbe a levesbe köpött bele a TESCO magyarországi vezérigazgatója, amikor 2022 novemberében a Forbes.hu-nak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy 2024 végén Szigetszentmiklóson új központi raktárat létesít, mely a teljes országot lefedi majd.

A cikk eddig szunnyadt, tegnap viszont megtaláltuk, sőt, ingatlanfejlesztői vonalon is megerősítették a tartalmát. Felesleges tovább titkolózni. Tudjuk, mire mondott igent a polgármester a tárgyalóasztalnál, hogy aztán – a Leshegy Kft. tulajdonosával együtt, aki egyben önkormányzati képviselő – átverje a szükséges Szabályozási Terv módosítást a képviselő-testületen is.

A TÉNYEK:

– A TESCO Szigetszentmiklósra hozza a komplett raktározási tevékenységét. Gyáli és herceghalmi raktárait megszünteti, és innen szolgálja majd ki a teljes hazai bolthálózatot.
– A TESCO-nak 208 üzlete van az országban.
– 27 ezer féle terméket forgalmaz boltjaiban.2021-ben az értékesítés nettó árbevétele 625 milliárd forint volt.
– Az évi sok száz milliárd forintnyi áru a mi úthálózatunkon keresztül jön majd be a logisztikai bázisra, és azon keresztül megy ki a boltokba.
– A TESCO-hoz képest egynyolcad árbevételű Pepco 2 raktárból szolgálja ki 229 hazai üzletét.
– A raktárak egyenként 400 tehergépjárművet fogadnak naponta.

A KT. ÜLÉSEKEN EZ TÖRTÉNT:

Átböngészve a jegyzőkönyveket, látható, hogy városatyáink közül egyedül Jószai Attilának jutott eszébe megkérdezni, mit is épít a CTP. Rendes választ ő sem kapott (kivonat kommentben):

„70-80% logisztika, elsősorban egészségügyi fejlesztéseket végző cégeket érintene…”

Ugyanitt a CTP képviselője a példátlan feszültségre és a rendkívüli kellemetlen helyzetre panaszkodik, ami a miklósi beruházást övezi. Ahelyett, hogy elárulná, kinek fejlesztik a területet, ezzel oldva a feszültséget, összevissza beszél a folyamatos tárgyalásaikról termelő cégekkel, és hogy elsősorban gyógyszeripari és kutatás-fejlesztést végző cégekkel dolgoznak, és 11 helyen vannak jelen az országban…, de ehhez a konkrét beruházáshoz egy szava sincs. (Kivonat kommentben.)

NAGY VAJON TUDOTT ARRÓL, HOGY IDE KÖLTÖZIK A TELJES TESCO LOGISZTIKA?

– Amennyiben a szabályozási terv módosítását megelőző tárgyalások során NAGY JÁNOS tudomást szerzett arról, ki lesz a CTP bérlője, és ezt nem adta a képviselő-testület és a lakosság tudtára, akkor HAZUG.

– Ha a tárgyalások során nem kért információt arról, hogyan hasznosul majd a terület, akkor NAGY JÁNOS a másik főtárgyalóval, kabinetvezetőjével, Szentgyörgyi Józseffel, Halásztelek bukott polgármesterével együtt GONDATLAN és DILETTÁNS.

Giga méretű TESCO logisztikai bázis lesz a Nagylaposi-dűlőn