Újabb raktár lesz a város határában

Jó ez Miklósnak?

Elvárom, hogy a városvezetés is kérdezzen és mérlegeljen, valahányszor utat enged egy újabb beruházásnak. A Nagylaposon (régi eperföld) már épül a TESCO logisztika, és a hírek szerint az önkormányzat egy újabb beruházásnak mutathat zöld lámpát – ezúttal a lakóterületekhez közelebb eső Pápai-dűlőn.

Vajon hány új munkahelyet teremt a TESCO giga logisztikai központja? Lehet, hogy középtávon a munkaerőszükséglet gyakorlatilag nulla?

„Az automatizált raktár már nem a jövő, hanem a jelen” – olvasható az okoslogisztika.hu oldalon. A teljesen automatizált raktárakban a raktárirányítást digitalizálják, a raktáron belüli, nagy fizikai igénybevételt jelentő munkákat pedig emberek helyett gépek végzik, többek között önvezető targoncák.

Kérdeznünk sem kell, mert a bőrünkön érezzük majd:

– Milyen kamionforgalmat indukál a raktár üzembe helyezése? Hogyan jutnak el reggel munkába és délután haza a zsúfolt Szigetszentmiklós lakói a túlterhelt közúthálózaton keresztül, ha többletterhelést engedünk rá?

– A TESCO saját áruházait szolgálja ki az új raktárából? Mert akkor ez a létesítmény önmagában nem járul hozzá a város adóbevételeihez. Az adó tényleges összegét az határozza majd meg, hogy a cég tulajdonosa milyen módon osztja fel az adót egyes tevékenységei között – erre pedig az önkormányzatnak nincs ráhatása.

A helyi iparűzési adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és az alvállalkozói teljesítésekkel – nevezzük a művelet eredményét haszonkulcsnak. Egy termelőüzem haszonkulcsa magas, egy kereskedelmi egységé alacsonyabb, egy saját hálózatot kiszolgáló raktáré nulla.

Jogunk van tudni, mi épül a városunkban.
Jogunk van az előzetes tájékoztatáshoz. Az építési engedély kiadása utáni lakossági fórum legfeljebb arra jó, hogy a polgármester elmondhassa, megvolt.

Újabb raktár lesz a város határában