Illegális hulladéklerakók nyomában / 1. rész – Felsőtagi szemétszedés

Szigetszentmiklós városrészei közül Felsőtag messze a legszennyezettebb. A helyiek évek óta küzdenek azért, hogy kamerarendszer felszerelésével segítse az önkormányzat a szemetelők elleni védekezést – eredménytelenül.

Annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a hiányosságokra, szemétszedést szerveztünk Felsőtag egyik főközlekedési útjára, a Tagi útra. A környék speciális problémája, hogy nem csak a miklósiak, de a szomszédos Csepel lakói is előszeretettel szabadulnak meg itt a háztartásukban, vállalkozásukban termelődött hulladéktól a bekamerázatlan, kivilágítatlan út mentén.

Május 25-re hirdettük meg a Miklósért Városvédő Kör szervezésében a felsőtagi szemétszedést, amit félig-meddig elmosott az eső. A szórólapunkra így is sokan jelentkeztek, és néhány helyi lakos Diazzal, a polgárőrség vezetőjével két hatalmas kupac szemetet gyűjtött össze. Köszönet nekik!

A szállítást ránk hagyták, ezért megvettük hozzá az Aries zsákjait. Március 26-án mentünk ki zsákolni. A 25 db zsák kevés is lett, szusszal sem bírtuk az átválogatást, és rengeteg olyan hulladékdarab is gyűlt össze, ami nem zsákolható. Ezért a zsákokat a másik szemétkupaccal együtt ott hagytuk, és az Arieshez fordultunk segítségért.

– Nem csak Felsőtagban, de a város összes elhanyagolt területén annyi az elhagyott hulladék, hogy azt civilként és kézi erővel kezelni nem lehet.
– Az egy héttel korábbi Duna-takarításhoz és a hétvégi felsőtagi hulladékgyűjtéshez 35 zsákot vettünk, ez 23 ezer forintunkba került. Anyagilag sem bírjuk.
– A zsákok elhelyezése is bajos, ugyanis heti plusz egy zsákot lehet kihelyezni a szerződött gyűjtőedény mellé. 25 családot találni, aki befogad pár napra egy zsákot, újabb fél napba telt volna.

A hulladéktörvény szerint, elhagyott hulladék esetén, ha nem állapítható meg, ki volt a hulladék tulajdonosa, az ingatlantulajdonost terheli a hulladék elszállításának kötelezettsége. Ha a hulladék közterületen van, akkor nem kétséges, hogy az önkormányzat a felelős az elszállíttatásért.

Környezetünk tisztasága közös ügyünk! Tegyünk érte együtt!

Illegális hulladéklerakók nyomában / 1. rész – Felsőtagi szemétszedés